HR tippek profiknak

Mindennapi tapasztalatok, amit az iskolapadban nem tanítanak...

Sokan nem mernek pályázni, félnek a buktatóktól. De miért is?
Azaz: Hogyan feleljünk meg a most kiírt GINOP-VEKOP képzéses pályázat elvárásainak?

working-1219889_1280.jpgMár egy éve, hogy várták a cégek a most kiírt GINOP és VEKOP pályázatokat, de ahogy megjelent, azonnal sokan meg is ijedtek tőle, s hezitálnak, induljanak-e a pályázaton, vagy sem. Nyilván: a félelem a megfelelések és a dokumentálások miatt van, így talán segítséget nyújthat nekik ez a rövid kis írás. 

Vannak közületek biztos sokan, akik attól félnek, hogy rengeteg munkátok lesz a dokumentációval. Nos, igen, nem könnyű egy pályázatos képzés dokumentálása, s a szükséges dokumentumok elkészítése. Ugyanakkor tudnotok kell: ez nem a ti dolgotok. A képzőintézmény, akivel dolgozol, muszáj, hogy engedélyezett képzőcég legyen, így neki is vannak megfelelőségei, amiket be kell tartania, őt is ellenőrizhetik (akár én is:) ), így neki muszáj pontosan dokumentálnia. Elárulom tehát, hogy nem neked kell ezzel küzdened, nyugodtan fogalmazd meg úgy a szerződést, hogy a képzőcég igenis vállaljon 100% garanciát a dokumentációért -  akár még úgy is, hogy tételesen felsoroljátok benne, hogy milyen dokumentumból kértek eredeti példányt. Jómagam ezt egész egyszerűen úgy szoktam csinálni, hogy mindenből minimum 2 eredeti példányt készíttetek, így nem érhet meglepetés: egy dosszié egy az egyben a cég tulajdonába kerül a képzésről, egy pedig nálam marad, s nekik csak tárolni kell. Úgy őszintén: egy-egy aláírással több, vagy kevesebb már tényleg nem számít, akkor miért is szenvedjen a HR-es a másolgatásokkal és a papírok összeszedegetésével? Na ugye!  Szóval a dokumentációért csak nyugodtan vállaltasd a felelősséget a képző céggel. S ha nem vállalja, vagy hetel-hatol, akkor bizony gondolkozz el azon, hogy biztos, hogy azzal a partnerrel akarsz dolgozni?

Persze, az is számít, hogy a partner cégnek vannak-e tapasztalatai e téren, ezt nemhogy nem vitatom, hanem én is kiemelten fontosnak tartom. Egy pályázat nem sima képzés, nemcsak kiszaladok, gyorsan letanítom, felkarmolom az ellenértékét, aztán veszem a kalapom -  de nem ám! Épp ellenkezőleg, gondos tervezést, pontos jelentéseket, s szervezett megvalósítást igényel. Azonban ha tapasztalt a partnered, akkor a pályázatírásnál a te dolgod csak és kizárólag a pályázathosz szükséges adatszolgáltatás.

Az lesz a te felelősséged, hogy azokat az adatokat, amelyekre szüksége van első sorban a pályázatírónak, másodsorban a képző cégnek -  pontosan megadd. Hisz minden képzési dokumentáció is az alapján készül.

Másrész a te feladatod lesz az, hogy alaposan átgondold még a beadás előtt, hogy milyen képzéseket szeretnél. Ezt érdemes együtt gondolkodással: sokkal jobbnak tartom, ha össze tudunk ülni a HR-rel, s a vezetőkkel, akik elmondják, hogy mire szeretnének megoldást, melyik részleget, vagy  folyamatot szeretnék fejleszteni, milyen bevezetésekre készülnek a közeljövőben, mert arra érdemes a programokat meghatározni. Nonszensznek tartom, hogy a cég alkalmazkodjon a képzőcéghez: az a mondat, hogy ilyen képzésünk van, ill. hogy azt nem lehet a pályázatban megvalósítani teljesen nonszensz. Nos: ebbe a pályázatba minden képzést bele lehet rakni, amilyet csak szeretnél. Tényleg mindent. A kérdés csak az, hogy kiket szeretnél képeztetni, s milyen mértékben, hiszen van egy összeghatár, amelynél többet egy emberre nem költhetsz. Erre természetesen figyelned kell. Arra is, hogy mekkora a bruttó fizetése, mivel annál magasabb fizetéssel rendelkezőt meg nem vonhatsz be a programba.

Elméletileg ez azt jelenti, hogy néhány kulcsembered és vezetőd ki fog esni a támogathatók köréből. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy másokat viszont be tudsz vonni - s most nemcsak egy szűk réteget képeztethettek a cégednél, hanem szélesebb köröket is megmozdíthatsz. Nem olyan nagy baj ez, tekintve, hogy szakemberekre, lojális munkatársakra mindig szükség van, s ez egy lehetőség arra, hogy kiegészíthesd a stratégiád a képzéssel is. Szóval ezt ne hátrányként, hanem előnyként kezeld, hisz a képzendő szakembereiddel tanulmányi szerződés kötésére is van lehetőség, amely némiképp biztonságot nyújthat neked is, a cégnek is abban, hogy a képzés után ottmarad az embered. 

Summa summarum úgy vélem, hogy ahhoz, hogy pályázhass cégeddel az alábbiakra van szükség:

  • profi pályázatíróra, aki tudja, mit csinál, s fel van készülve az egyszerűsített pályázatra: gyors, hatékony és tudja, mit csinál
  • profi képzőcégre, aki felelősséget vállal nemcsak a képzés minőségéért, de a dokumentációért is, s ezt nemcsak szóban elmosva, de nyíltan kimondva-aláírva, s aki rendelkezik azokkal a paraméterekkel, amelyek segítségével maximum pontot tud hozni a cégednek (sok múlik azon, kivel szerződsz le, hisz vagy többlet pontod lesz, vagy pontot veszítesz)
  • a szükséges témákhoz engedélyezett programra, amelynek természetesen a képzés megkezdééig kell engedéllyel rendelkeznie (ügyelj arra, hogy van néhány olyan paraméter a programokat illetően, amelyek többlet pontot hozhatnak szintén a cégednek)
  • Szoros együttműködésre a képzési terv összeállításában közted és a megvalósító képzőcég között
  • Egy precíz, pontos emberre tőled, aki adatot szolgáltat a pályázatírónak és a képzőcégnek egyaránt.

Nemsokára nagyító alá vesszük a pályázati kiírás olyan részeit is, amelyek esetleg kérdéseket vethetnek fel benned, vagy nem tudod pontosan, hogy mit is jelent a valóságban, így kövesd írásaimat, hogy elsőként értesülj a többi információról. Hamarosan jelentkezem.

ginop-vekop-info_hreseknek-consilium.jpg

Folyt. köv. 

D.M.

A bejegyzés trackback címe:

https://hr-tippek-profiknak.blog.hu/api/trackback/id/tr2413702676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

HR tippek profiknak

A HR területe kényes terep: az itt tevékenykedőknek nem elég a szakmai felkészültség: egyszerre kell pszichológusnak, szervezetfejlesztőnek, trénernek, coachnak, s a legjobb politikusnak lennünk. A blog célja olyan, iskolában nem megszerezhető tudásanyag, útmutató megosztása, amely a mindennapi munkát, s a területen meghozott döntéseket hivatott segíteni.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása