HR tippek profiknak

Mindennapi tapasztalatok, amit az iskolapadban nem tanítanak...

Amit érdemes...
Mi az, amit mindenképp érdemes...

onlinetest3.pngKomoly tesztnek nevezhetjük azokat a teszteket, amelyek 10-15 tengely mentén mérnek bizonyos tulajdonságmintákat, kompetenciákat (erről később külön is szót ejtünk), s teszik ezt oly módon, hogy minden tengelyre pozitív és negatív irányban is elég kérdés és kontrollkérdés van szórt elhelyezésben, arányosított (nem sima összeadáson alapuló) értékelési formával.

A kérdések bár hasonló módon vannak megfogalmazva, de egyáltalán nem biztos, hogy a pszichének azonos részét mérik azonos súllyal. De ez már szakmai kérdés, maradjunk a szoros definíciónál. Már a kitöltésnél érzi az ember, hogy rángatja néhány kérdés, nehezen tud néhányra válaszolni, mert pont azokat az ellentmondásokat tükrözi némelyik kérdés vissza, amelyek az egyénben magában is benne vannak, s folyamatos belső konfliktusban állnak egymással.

Ezek a mérések jóval összetettebbek, viszonylag sok kérdésből állnak, hisz egy tengely mentén több kérdést is feltesznek pozitív és negatív tónusban is, több kontroll kérdés is található bennük, így ha egy-kettő a kitöltő számára viszonylag könnyen besorolható, mindet folyamatosan a teszt végéig nem tudja a fejében tartani.

Az ilyen felmérések akkor igazán hatékonyak, ha a kérdéseket egymás után, szeparálva olvassa a kitöltő, s nincs alkalma visszatérni, hogy a válaszokat összehangolja, vagy megnézze. Papír alapon jóval kevésbé hatékonyak, mint on-line módon, hisz az ember szeme simán  visszakalandozik előző oldalakra, s nem biztosítható, hogy ne hangolja össze a válaszokat, különösen akkor, ha az őszinteség foka alacsony.

Persze, az on-line teszteket is le lehet menteni, ma már a technika olyan lehetőségekkel bír, amelyek mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. Ilyenkor azonban van egy kapaszkodónk, az a bizonyos vissza nem fordítható, lineárisan előre haladó idő, hisz leírni, vagy menteni, összehasonlítani és keresni időbe telik, s ha a teszt méri a kérdéseknél eltöltött időt, bizony, látszik, hogy mely kérdések azok, amelyeket nem biztos, hogy őszintén töltött ki az egyén. Így az is szempont kell, hogy legyen a több oldalról összehangolt beépített időmérő,hisz minden mérés esetén van egy –tól / -ig időhatár, ami még reális (kinek milyen az olvasási-értelmezési tempója), s minden attól eltérő többlet információt tartalmaz. Egy jó tesztnél kontroll rakható arra is, hogy mely kérdéseknél időzött a legtöbbet, melyek azok, amelyek válaszánál a kitöltő hosszasan mérlegelt.

Úgyhogy ahelyett, hogy tippelgetnénk, érdemes néhány komoly teszteredményt figyelembe vennünk, ami kiindulásnak remek lehet önmagunk és mások megismerésére egyaránt. Hangsúlyozom: kiindulásnak, de nem egyedüli mindenhatónak.

Miért mondom a saját tapasztalatot?

Egyrészt azért, mert tudnod kell, hogyan és mit mér a teszt, másrészt pedig azért, hogy tudd, mit érez a munkatársad, amikor szembesül a teszteredményével.

Általában az emberek ha a teszt eredménye azt mutatja, amit ők szeretnének mutatni magukról, a tesztet jónak gondolják, ám ha az eredmények rámutatnak néhány gyenge pontra, vagy nekik nem tetsző tulajdonságra, azonnal azt kezdik bizonygatni, miért nem jó a teszt.

Remélem, Te, aki ezt olvasod, nem ilyen vagy, s tisztában vagy azzal, hogy mindenkinek vannak gyenge pontjai, így Neked is, s mindenkinek van feladata önmagával, ahogy Neked is. Így ha őszintén el akarod kezdeni magaddal a munkád, s megtudni, mi munkál benned, nagyobb rálátást kaphatsz arra, mi munkál másokban, miközben Te magad is fejlődsz.

Nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy elvégezzünk egy feladatot. Egyszerűen csak el kell akarnunk végezni (attitűd), valamelyest értenünk is kell hozzá (kompetencia), pontosan tudnunk kell a feladatot (elvárások), képesnek kell lennünk együttműködni másokkal, s végezetül ismernünk kell saját gyenge pontjainkat, hogy tudjuk, hol tévedhetünk. A gyenge pontok megtalálása nem azért kell, hogy kritikát gyakoroljunk önmagunk, vagy mások felett. Egy felelősen gondolkodó ember a gyenge pontok feltárását két dologra használhatja: egyrészt tudja, hogy mit kell fejleszteni, másrészt azt is tudja, hogy hol tévedhet. Így esélye van nem hibázni, vagy kontrollt gyakorolni önmagára, ill. kontrollt kérni másoktól azon a területen.

S hogy saját magad, s munkatársaid megismerésére milyen tesztet válassz?  Azt a következő írásomban olvashatod majd.

D.M.

A bejegyzés trackback címe:

https://hr-tippek-profiknak.blog.hu/api/trackback/id/tr1813575597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

HR tippek profiknak

A HR területe kényes terep: az itt tevékenykedőknek nem elég a szakmai felkészültség: egyszerre kell pszichológusnak, szervezetfejlesztőnek, trénernek, coachnak, s a legjobb politikusnak lennünk. A blog célja olyan, iskolában nem megszerezhető tudásanyag, útmutató megosztása, amely a mindennapi munkát, s a területen meghozott döntéseket hivatott segíteni.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása