HR tippek profiknak

Mindennapi tapasztalatok, amit az iskolapadban nem tanítanak...

Akasszuk vállfára álarcainkat
Vegyünk egy okot, egy példát, miért érdemes...

mask-darmo-magdolna.jpgAki emberekkel foglalkozik, s egy komoly teszttel találkozik, tudja, hogy mi a tét: megismerni magát a lehető legfontosabb dolog a világon. Megismerni másokat viszont hatalmas felelősség. Vajon tudunk-e élni a kapott információkkal, vagy észre se vesszük, s máris visszaélünk vele? Komoly etikai kérdést feszegetek itt, persze, de mindenki, aki kellő felelősséggel végzi a munkáját, időnként ezeket a kérdéseket felteszi magának, s remélhetőleg az lesz az eredménye saját kérdésfeltevésének, hogy él a lehetőséggel, s nem visszaél. Hát ezért mondom, hogy mielőtt másokat nézel ilyen szemmel, mindenképp magadon próbálkozz első körben.A legjobb, amit tehetsz, hogy félreteszed álarcaidat, amiket mások felé mutatsz, s ránézel valódi önmagadra. Tegyük fel, hogy kitöltesz egy tesztet. Mire számíthatsz? Lássuk csak: az eredmény vagy igazolja azt, amit eddig magadról tudtál, vagy épp ellenkezőleg, megdöbbentően hat rád. 

Ha ez utóbbi lenne, első körben ne tagadj, hanem tégy fel magadnak kérdéseket az adott témakörben. Mindenképp érdemes utána nézned, mert lehet, hogy egy olyan transzparens (láthatatlan) hited mozoghat a háttérben, amelynek feltárása komoly lehetőséget ad majd számodra két területen is: első sorban önismereted mélyülhet, s lehetőséged adódik dönteni önmagadról, hogy szeretnéd-e továbbra is, vagy szeretnél azon változtatni. A második már az általad tesztelt emberekre vonatkozik: a jobb megismerés, a tesztelt személy reakciói sok kérdésre adhatnak választ, főleg arra, hogy érdemes-e vele hosszú távra tervezni, képes-e az együttműködésre, alkalmas lesz-e a kijelölt munkára, fogod-e tudni motiválni, stb.

Éppen ezért ne habozz: ismerj meg teszteket, teszteld magad, nézd az eredményeket, s azok alapján dönts.

A későbbiekben bemutatok majd néhány tesztet, amelyekkel nekem jó tapasztalataim voltak és vannak, s a mai napig azokkal, ill. azok validált változataival dolgozom. Hogy miért? Egyrészt azért, mert nekem is sok segítséget nyújtottak saját önismereti munkámhoz, másrészt pedig azért, mert immáron több, mint 20 éve az a tapasztalatom, hogy amellett, hogy a tesztkérdések folyamatosan validálódnak, s alkalmazkodnak a generációváltásokhoz és az egyes generációk gondolkodásmódjához, mégis, azóta is folyamatosan valid ereményeket produkálnak, amelyeket viszont a munkáltatók, HR-es kollégák, letesztelt személyek visszajelzéseiből, a munkatársak megmaradási arányából ismerek.

Folyt. köv.

D.M.

A bejegyzés trackback címe:

https://hr-tippek-profiknak.blog.hu/api/trackback/id/tr213588041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

HR tippek profiknak

A HR területe kényes terep: az itt tevékenykedőknek nem elég a szakmai felkészültség: egyszerre kell pszichológusnak, szervezetfejlesztőnek, trénernek, coachnak, s a legjobb politikusnak lennünk. A blog célja olyan, iskolában nem megszerezhető tudásanyag, útmutató megosztása, amely a mindennapi munkát, s a területen meghozott döntéseket hivatott segíteni.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása