HR tippek profiknak

Mindennapi tapasztalatok, amit az iskolapadban nem tanítanak...

Az a bizonyos OSAP jelentés
Mi az az OSAP, miért kapunk pontot érte, s kitől kérhetjük?

osap-article-art-1050x700.pngA most kiírt GINOP és VEKOP pályázatokban fontos szerepe van az ún. OSAP jelentésnek. Beszéljünk erről egy kicsit, hogy egész pontosan tisztában legyünk azzal, vajon mit jelent, miért számít a pályázat beadásakor jelentős többletpontszámnak, illetve milyen szerepe lesz a jelenlegi pályázatban? 

Aki felnőttképzést végez, annak ezt le kell jelentenie, akár engedélyezett képzésről beszélgetünk, akár sima szerződésről egy tanácsadó céggel, akik számunkra oktatnak valamit. De még a belső képzés is képzés, amelyet cégünk saját munkatársainak, belülről szervez meg. Hisz felnőtteket oktat, nem igaz?

Van egy olyan országos statisztikai felület, amely ennek a jelentésnek az elkészítésére szolgál, s ahol mindenkinek, aki felnőtteket képez, regisztrálnia kell. Ezután már csak az a teendő, hogy a képzésünk befejezése utáni 10. napig jelentést teszünk arról, hogy milyen képzést folytattunk és hol, mennyibe került és ki finanszírozta, s milyen képzettséget szereztek a résztvevők, stb. Ne higgyük azt, hogy a sima képzést nem kell jelenteni, dehogynem. Az egyetlen könnyebbség az, hogy ha a képzés eléggé rövid, akkor elég a rá következő év elején egyszerre felvinni -  az előző évre vonatkozólag. A jelentéstételi kötelezettség a felnőttképzési törvényben van szabályozva, s  a gyakorlati tudnivalókat magán a felületen is elolvashatja mindenki, akit érdekel. A felületet itt találjátok, a szabályozókat pedig itt el tudjátok olvasni. 

De térjünk csak vissza a pályázathoz, hogy miért kell itt OSAP jelentés, s miért ad többlet pontot? 

A pályázatot kiíró többletpontot ad azoknak a cégeknek, akik önerőből képezték már munkatársaikat, s figyelmet fordítottak kompetenciáik, vagy szakmai tudásuk fejlesztésére. Viszont tartanak attól -  ez azért a bizalmatlanság netovábbja - , hogy esetleg nem valós képzéseket jelentenek le. Mivel az OSAP jelentést a képzés befejezése utáni 10. napig meg kell tenni, s a rögzítés ideje egyértelműen látszik az adatlapon, ezért itt a ténylegesen megvalósított képzések játszhatnak csak szerepet.

A jó hír az, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség miatt akik képeztek nálatok, kötelesek voltak megtenni ezt a jelentést. A kérdés csak az, hogy vajon megtették-e a jelentéseket? Ezt csak akkor tudod meg, ha visszanézed, hogy céged mely képzőcégekkel szerződött korábban, s elkéred tőlük. Ne fogadd el válasznak, hogy nincs, mert lennie KELL! Ez a cég kötelezettségei közé tartozik. A felületen a képzőcég képzései 2008-ig tárolva vannak, de azt azért ne felejtsük el, hogy mivel a képzési dokumentáció részét képezi a jelentés is a képzés végén, ezért csak nyugodtan kérd meg őket, hogy keressék vissza saját dokumentációjukban, mert ott kell lennie. Ha nem tudja előadni, az azért nem jó omen a jövőre nézve: egyrészt nem biztos, hogy be tudod számíttatni a képzésed, ha volt, akkor se, másrészt meg hogyan bízhatnál ezek után abban, hogy ha velük dolgozol, hogy majd most pontos lesz a dokumentáció? 

Szóval nagyon fontos statisztikáról van szó, amellyel te is, s a képző cég is igazolni tudja, hogy a képzés megvalósult, mennyibe került, s kik, milyen végzettséggel vettek részt rajta. 

Miért kell figyelned rá a saját pályázatodnál? 

Ha megnyertétek a projektet, s elkezditek a képzéseket lebonyolítani, emlékezz rá, hogy ezt többféle módon is igazolnod kell. Az egyik ilyen igazoló dokumentum lesz a monitoringon az OSAP. Semmi gond, ne izgulj, amikor a képző átadja majd neked a dokumentációt, csak nézd meg, benne van-e a képzésről a jelentés, s amíg nem kapod meg aláírva, lepecsételve, egész egyszerűen ne vedd át, s ne írd alá a teljesítési igazolást. Ennyi:) 

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult.

Legközelebb arról írok pár sort, mennyiben lesz más, ha belső képzést tartasz magatoknak, akkor hogyan kell azt OSAP-pal igazolni. 

Folyt. köv.

D.M.

A bejegyzés trackback címe:

https://hr-tippek-profiknak.blog.hu/api/trackback/id/tr2813709786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

HR tippek profiknak

A HR területe kényes terep: az itt tevékenykedőknek nem elég a szakmai felkészültség: egyszerre kell pszichológusnak, szervezetfejlesztőnek, trénernek, coachnak, s a legjobb politikusnak lennünk. A blog célja olyan, iskolában nem megszerezhető tudásanyag, útmutató megosztása, amely a mindennapi munkát, s a területen meghozott döntéseket hivatott segíteni.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása